Uluslararası İzmir Fuarı

Uluslararası İzmir Fuarı
Karakter Boyutu

Uluslararası İzmir Fuarı

ULUSLARARASI İZMİR FUARI

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın doğuşu, 17 Şubat 1923’te Atatürk’ün talimatı ile İzmir’de toplanan İktisat Kongresi’nde açılan sergiye kadar uzanır.

İktisat Kongresi Sergisi’nden alınan ilham ile dört yıl sonra 4 Eylül 1927’de Mithat Paşa Sanat Mektebi’nde Dokuz Eylül Sergisi açıldı. 12.000 m² kapalı ve 13.000 m² açık bir alanda açılan bu sergiye, 195 Türk firması, 71 Ticaret Odası, borsalar, resmi ya da yarı resmi kuruluşlar ile Polonya, Almanya, Rusya, Amerika, İngiltere, İtalya, Fransa, İsviçre ve Macaristan’dan 72 firma olmak üzere toplam 338 firma katıldı. Bir yıl sonra yine aynı mekanda açılan İkinci Dokuz Eylül Sergisi ise bir öncekine göre gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayısı açısından daha başarılı geçti.

1929’daki Dünya Buhranı’nın Türkiye’deki etkileri 1930-1932 yılları arasında ciddi bir iktisadi krize dönüştü ve bu yıllarda Dokuz Eylül Sergileri açılamadı.

1933 yılında ulusal mahiyette hazırlanan ve “Dokuz Eylül Panayırı” adını alan üçüncü sergi, panayır için özel olarak hazırlanan Cumhuriyet Meydanı’ndaki alanda açıldı. 1934 ve 1935 yıllarında ise Dokuz Eylül Panayırı uluslararası bir mahiyet kazanarak, “Arsıulusal İzmir Panayırı” adı ile yine aynı alanda açıldı.

1936 yılındaki panayırın, yangın alanında oluşturulması düşünülen Kültürpark’ta açılmasına karar verildi. Bu amaçla 1935 panayırı kapanır kapanmaz yoğun olarak faaliyete geçilerek 01 Ocak 1936’da Kültürpark’ın temeli atıldı. Böylelikle 1936’da altıncısı düzenlenen panayır, “Arsıulusal İzmir Fuarı” adı ile 360.000 metrekarelik Kültürpark’taki yeni yerinde Başbakan İsmet İnönü tarafından 01 Eylül’de görkemli bir törenle açıldı.

Fuar kapandıktan sonra ve 1937 yılı boyunca Kültürpark’ın hazırlık çalışmalarına devam edildi. Bir yandan Sağlık Müzesi inşaatı sürerken diğer yandan Paraşüt Kulesi yapılıyor, Fuar alanındaki pavyonların çevresinde belediye tarafından yollar, havuz, gazino ve bahçeler hazırlanıyordu.

20 Ağustos 1937’de fuar “ İzmir Enternasyonal Fuarı” adını alarak, dönemin Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından açıldı. 20 Ağustos 1939’da yine parlak bir törenle açılan dokuzuncu İzmir Enternasyonal Fuarı, tam on üçüncü gününde ne yazık ki tüm dünyayı derinden sarsacak olan bir olayın başlangıcına tanık oldu: 01 Eylül’de Almanya’nın Polonya’ya saldırması ile İkinci Dünya Savaşı başladı.

1940 ve 1941 yıllarında İkinci Dünya Savaşı dünyada tüm hızıyla devam ediyor, her geçen gün yeni bir cephe açılıyordu. Dünya'da böylesi sıcak gelişmeler yaşanırken 1940 ve 1941 yıllarında İzmir Enternasyonal Fuarı uluslar arası özelliğini koruyarak açılmaya devam etti. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nın sürmesi nedeniyle 1942 yılında hükümet kararıyla İzmir Enternasyonal Fuarı açılamadı. Fuar döneminde İzmir’e alışık olduğu ziyaretçi akınını sağlamak üzere bu kez “Kültürpark Eğlenceleri” hazırlandı.

1943 yılında tekrar uluslar arası mahiyette açılan İzmir Fuarı, 1944 yılında milli mahiyette açıldı. Ne yazık ki savaşın tüm dünyada ve ülkemizdeki olumsuz etkilerinin sürmesi nedeniyle 1945 ve 1946 yıllarında da İzmir Fuarı’nın yine milli mahiyette açılmasına karar verildi. İzmir Fuarı tekrar uluslar arası özelliğine 1947 yılında kavuşabildi. 1948 yılında İzmir Enternasyonal Fuarı, Uluslararası Fuarlar Birliği’ne (UFI) üye oldu.

1950’li yıllardan itibaren günümüze kadar kesintisiz bir şekilde açılmaya devam eden İzmir Enternasyonal Fuarı, daha nice yıllar kapılarını açacak olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyor.

İZFAŞ Kısa Tarihçe: İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Fuarcılık çalışmaları 1990 yılı’ na kadar “İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarlar ve Turizm Müdürlüğü” tarafından yürütülmüştür. İzmir Enternasyonal Fuarı ve ihtisas fuarlarını daha çağdaş ve modern yapıya dönüştürmek amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği, Ege Bölgesi ve Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası ortaklığı ile 7 Şubat 1990 tarihinde yeni bir örgütlenme kurulmuştur. İzmir’i “Fuarlar ve Kongreler Kenti” yapmak amacıyla yola çıkan uluslararası bu kuruluş kısa adı ile İzfaş'tır.

Kaynak: www.izfas.com.tr

Bu yazıyı paylaş
Benzer Yazılar
Paylaş
Kapat
0/0
Uluslararası İzmir Fuarı