Saip Tuna tarafından yapılan ve Atatürk'e imzalatılan desen. (1935)

Saip Tuna tarafından yapılan ve Atatürk'e imzalatılan desen. (1935)
Karakter Boyutu

Saip Tuna tarafından yapılan ve Atatürk'e imzalatılan desen. (1935)

Ankara Karpiç Lokantası'nda Saip Tuna tarafından yapılan ve Atatürk'e imzalatılan desen. (1935)

Atatürk'ün karakalem bu resmi onu, balolarda ziyafet sofralarında izleyen Saip Tuna tarafından yapılmıştır. Ankara'nın uzun süre tek portrecisi olarak tanınan Saip bu deseni ünlü Karpiç Lokantası'nda oluşturmuştur. Bilindiği üzere Karpiç Lokantası, Ankara'nın siyaset ve kültür adamlarının uğrak ve sohbet yeridir. Zaman zaman Atatürk de çevresindekilerle Karpiç Lokantası'na gelerek yemek yemektedir. Saip bu deseni böyle bir yemek sırasında gerçekleştirmiştir. Elindeki desenle Atatürk'ün masasına giderek, bunu sunmuş, Atatürk de onu karşısına oturtarak iltifat etmiştir. Bu iltifattan cesaret alan Saip Tuna yaptığı bu deseni Atatürk'e imzalatmıştır. Bu resim Ulus Matbaası'nda, o zamanın tekniği ile 40 adet olarak basılmış bulunuyor.

SAİP TUNA

(İstanbul, 1904-Ankara, 25 Temmuz 1974)

Sanayi-i Nefise Mekteb-i'nde iki yıl çalıştıktan sonra kendi olanaklarıyla gittiği Almanya'da Hoffman ve Heiman atölyelerinde, Fransa'da Julian Akademisi'nde çalıştı. Bir yapıtı Jeu de Paume Müzesi'ne satın alındı, İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla 1939'da yurda döndü. Emekliliğine dek, son yıllarda Kız Teknik Öğretmen Okulu olarak anılan İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nde, resim-iş öğretmenliği yaptı.

Yurt gezileri kapsamında 1940'ta Kırklareli'ne, 1943'te Maraş'a gönderildi. Devlet sergilerine ve halkevi sergilerine katıldı. 1942'de Ankara Profesyonel Ressamlar Grubu'na üye oldu. Atatürk portreleri PTT pullarında yer aldı.

Resimlerini tek başına yaşadığı Evkaf Apartmanı'ndaki atölyesinde gerçekleştirdi. Özel sergiler açtı, karma sergilere, Ankara Ressamlar Cemiyeti'nin sergilerine katıldı.

Müzelerde incelemeler yaptı, klasik resme hayranlık duydu, akademik bir çalışmayı yeğledi. 1930 kuşağı ressamı olmasına karşın daha çok Çallı kuşağı ressamlarına yakın sayıldı. Atatürk portre ve kompozisyonlarındaki başarısıyla tanındı. Dostlarının çok sayıda karakalem portrelerini yaptı. Doğa anlamında gerçekçi peyzajları ve portreleri, kendi döneminin başarılı sanatçıları arasında bulunduğunu belgelemektedir.

Kaynak: www.turkishpaintings.com

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Saip Tuna tarafından yapılan ve Atatürk'e imzalatılan desen. (1935)