Prof. Arthur Kampf, Atatürk, Çankaya Köşkü, 1927

Prof. Arthur Kampf, Atatürk, Çankaya Köşkü, 1927
Karakter Boyutu

Prof. Arthur Kampf, Atatürk, Çankaya Köşkü, 1927

PROF. ARTHUR KAMPF

Hemen her devlette, başkanların ünlü ressamlar tarafından portrelerinin yapılması ve resmi dairelere asılması bir gelenektir. Atatürk'ün sofrasında bu konu zaman zaman güncellik kazanır. Atatürk bu iş için, Arthur Kampf'ın adını verir. Çünkü bu ressamın eserleri ile ilgili anıları vardır.

I.Dünya Savaşı sırasında müttefikimiz Alman İmparatoru Türkiye'ye gelmiştir. Bu ziyaretin iadesi gerekir. Ne var ki, Osmanlı Padişahı Mehmet Reşad prostat hastasıdır. Sağlığı uzunca yola, Berlin'de yapılacak törenlere elverişli değildir. Bu açıdan görev müstakbel padişah Vahdettin'e verilir. Veliaht refakatine yaver olarak Mustafa Kemal Paşa'yı alır. Birlikte uzun süren bir tren yolculuğundan sonra Berlin'e varırlar. Berlin'de kaldıkları günlerde Mustafa Kemal müzeleri gezer. Askeri Müze'de Arthur Kampf'ın göz kamaştıran tarihi tablolarına hayran olur. Bu izlenimin etkisinde kalan Mustafa Kemal Kampf'a portresini yaptırmakla kalmayacak, Kurtuluş Savaşı'ndan bazı sahnelerin tuale aktarılmasını da isteyecektir.

Arthur Kampf Maarif Vekâleti'nin daveti üzerine 1921 yılının Aralık ayında İstanbul'a gelir. Beraberinde Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'nden öğrencisi olan 24 yaşındaki Fikret Mualla vardır. Onu, Türkiye'deki çalışmalarında tercüman olarak kullanmayı düşünür. Ne var ki, profesör için Ankara'da daha önce bir tercüman seçilmiştir.

Arthur Kampf Çankaya'da Mustafa Kemal'in mareşal üniformasıyla biri ayakta, diğeri at üstünde boy resimleriyle Türk bayrağı önünde sivil bir portresini yaptı. Bu arada karakalemle bir baş, bir de büst hazırladı.

Portreler Viyana'ya gönderilerek çoğaltıldı, devlet dairelerine dağıtıldı. Daha sonra Çallı ile Feyhaman'ın yaptıkları portrelere kadar Arthur Kampf'un eserleri resmi dairelerin demirbaşlarını oluşturdu.

Arthur Kampf'ın gerek at üstünde, gerekse ayaktaki boy resimleri bazı sanatkârlar tarafından fizik açısından nispetsizlik nedeniyle eleştirilere uğradı. Belki bu nedenle ünlü Türk ressamlarına Atatürk'ün portreleri yaptırıldı. Bu konuda ilk defa Çallı ile Feyhaman görevlendirildiler. Atatürk bu görevi verirken Çallı ile epeyce şakalaşmıştır. Çallı'nın "Hane berduş" yaşadığını duyan Atatürk ona yatıp kalkması için Fındıklı'daki sarayın aneksinden bir oda tahsis ettirdi. Çallı ile Duran'ın pırıl pırıl portreleri devlet dairelerine dağıtıldı.

Atatürk'ün portrelerini yapmak üzere, Cumhuriyetin ilk yıllarında bir Rus ressamının da Ankara'ya geldiği eşi Latife Hanım'dan dinlenilmiştir. Ancak, gerek böyle bir portreye, gerekse bazı Rus ressamların 1933'de buğday tanelerinden yaptıkları Atatürk portresine ulaşılamamıştır.

Kaynak: www.antikalar.com

Sanatçının Diğer Atatürk Eserleri

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Prof. Arthur Kampf, Atatürk, Çankaya Köşkü, 1927