Mahmut Celalettin Cuda, Mustafa Kemal Atatürk

Mahmut Celalettin Cuda, Mustafa Kemal Atatürk
Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Atatürk, tuval üzeri yağlıboya eser, 37 x 35 cm.

MAHMUT CELALETTİN CUDA (1904 - 1987)

1904 yılında, Antalya'nın Fethiye ilçesinde doğdu. Orta öğrenimini, İstanbul'da Darüşşafaka'da yaptı. 1918 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girerek Hikmet Onat ve İbrahim Çallı atölyelerinde resim öğrenimi gördü. 1923 yılında gittiği Münih'te, Ali Çelebi ve Zeki Kocamemi ile birlikte, Hans Hoffman atölyesine devam etti. 1925 yılında yurda döndü. Yurda döndükten sonra burs kazanarak Paris'e gitti ve burada Lucien Simon'un öğrencisi oldu.

İstanbul'a dönünce Güzel Sanatlar Akademisi'nde, Namık İsmail'in yanında yardımcı öğretmen olarak meslek hayatına atıldı. Yazılarıyla, toplumda sanat beğenisinin kökleşmesi yolunda çaba gösterdi, sanatçı haklarını savundu. Müstakiller Grubu'na katıldı. Akademi çevresiyle anlaşamadığı için bu görevinden ayrıldı. Bursa Kız Öğretmen Okulu'nda resim öğretmenliğine başladı. Oradan Kırklareli'ne geçti. 1931'de askerliğini yapmak üzere, İstanbul'a döndü. Edebiyat Fakültesi'nde kartogral olarak görev yaptı. 1939'dan başlayarak Yeni Adam dergisinde kapak kompozisyonları yaptı. 1942'de Türk Ressamlar ve Heykeltraşlar Cemiyeti'nin kurulmasında öncü oldu. CHP'nin yurt gezileri programında önce Trabzon'a, 1943'te de Bitlis'e gönderildi. Türk Ressamlar ve Heykeltraşlar Cemiyeti'nin 1943'te akademi salonlarında düzenlenen sergisi ilgi topladı. 1944'te 6. DRHS'de ikincillk ödülünü aldı. 1950'de Türk Ressamlar Derneği'ni kurdu. Derneğin İstanbul dışında karma sergilerini düzenledi. 1952'de sekiz sayı sürecek olan Güzel Sanatlar dergisini yayınladı. Eleştirel görüşlerini ve Akademi grubuna karşıt fikirlerini içeren Kılavuzun Böylesi (tarihsiz) ve Bir Bardak Yağmur Suyu İçiverin Gitsin (1973) adlı kitapçıkları çıkardı. 1956'da serbest sanat kursları düzenledi. 1969'da Edebiyat Fakültesi'ndeki görevinden emekliye ayrıldı.

Mahmut Cuda, sanatta kübist-konstrüktif biçimleri savunan Müstakiller Grubu içinde, inşacı sanatı kendi özgün kimliğiyle yorumlayan bir sanatçı olarak belirir. Ölü doğa resimleriyle seçkinleşen bu yorum biçimi plan, hacimsellik, kitle ve mekan kavramlarına, klasik sanat geleneğinin de katkıda bulunduğu bir etüd titizliği içinde yaklaşır.

Kaynak: www.istanbulsanatevi.com

Sanatçının Diğer Atatürk Eserleri

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Mahmut Celalettin Cuda, Mustafa Kemal Atatürk