Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı, KKTC

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı, KKTC
Karakter Boyutu

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı

Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı, 1998 yılında sınırlı müsabaka sonucu Yük. Müh. Mim. Levent AKSÜT ve Yük. Müh. Mim. Yaşar MARULYALI tarafından kazanılmış ve yapılmıştır.

Atatürk’ün "BENİ GÖRMEK DEMEK YÜZÜMÜ GÖRMEK DEĞİLDİR. FİKİRLERİMİ ANLIYORSANIZ BU YETERLİDİR." sözünden hareket edilerek; onu, bir alev gibi dünyayı saran fikirleriyle sembolize eden bu anıt, çelik iradesinin dışa vuruşu gibi düşünülerek dizayn edilmiştir.

Anıtın konumu, arkasında bina silueti yerine tabiat ve gökyüzü ile anıtı bağdaştırma düşüncesi ön planda tutularak seçilmiştir. Anıt çağımızın modern malzemesi olan paslanmaz çelik lamalarla inşa edilmiştir. Durgun bir sembolden ziyade canlı bir nesne gibi düşünülerek, gündüz güneş ışığında hareketli ve parlayan suyun röfleleri ile, geceleyin anıt içinden yapılan hareketli aydınlatma ile yaşayan bir sembol haline getirilmiştir. Anıtın arkasında yer alan iki brüt beton duvar Anadolu ve Rumeli Yakasını, bunların arasından fışkıran çağlayan ise Atatürk'ün fikirlerini ve kaynağını, onun fikirlerinin Kıbrıs Adası’ nıda sardığını ifade eder. Arkadaki beton bloklar üzerinde Atatürk'ün veciz sözleri yer alır.

Anıt H. Levent Aksüt ve Yaşar Marulyalı'nın ortak eseridir.

Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı

H. LEVENT AKSÜT Y. Mühendis Mimar

1930 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi'ni 1953 yılınca bitirdi. Sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı'yla birlikte UMO Mimarlık Mühendislik Müteahhitlik ve Müşavirlik Ltd. Şti.'ni kurdu. Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok müsabaka kazandı. 1960-61 yıllarında yıllarında İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü'nde çalıştı. Belge tatbikatı hazırladı ve İstanbul Belediyesi'nde meriyete koydurttu.1969 yılında Uluslararası Londra İslam Kültür Merkezi ve Camii müsabakasında 2.'lik ödülü elde etti. 1972-82 yılları arasında İTÜ Müşavir Mimarlığı'nı yaptı. 1979 yılında USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları San. ve Tic. Ltd. Şti.'ni kurarak Türkiye'ye ilk defa çelik prefabrike uzay kafes sistemini getirdi. 1979-2000 yılları arasında Çelik prefabrike uzay sistemleri ülkemizde ve Amerika'dan Singapur'a kadar birçok dış ülkede projelendirdi ve uyguladı. 1984 yılında Amerika'da yayınlanan "Who's Who in the World"'da ismi yayınlandı. UMO Mimarlık Mühendislik Müteahhitlik ve Müşavirlik Ltd. Şti.'nde şantiye yönetim bölümünü (Umo Teknik) kurarak yurtiçi ve yurtdışında birçok projenin yapım, yönetim işlerini ve danışmanlığını üstlendi. Antalya Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi projesi ile 1999 yılında Avrupa Çelik Birliği Ödülü aldı. 2000 yılında USKON EUROPE Structures Spatiales şirketini ve Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj, San. ve Tic. A.Ş.'ni kurdu.

Mimari proje yarışmalarında çok sayıda derece ve mansiyon kazandı, jüri üyeliklerinde bulundu. Ülkeye yeni giren teknolojilerin (cam giydirme cepheler, strüktürel cam cepheler, tam otomatik otopark sistemleri) öncülüklerini yaptı. Dumlupınar Anıtı, Girne'de Kıbrıs Özgürlük ve Barış Anıtı, Magosa'da Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı yarışmalarını kazanarak inşa ettirdi. Her üç anıt ta anıt anlayışına yenilik getirdi.

1962-69 yılları arasında Mimarlar Odası'nda çeşitli görevlerde bulundu. 1983 yılında Mimarlar Odası'nın 30. yıl Onur Belgesi'ne, 1993 yılında İTÜ 40. yılve Mimarllar Odası'nın 40. Yıl Onur Belgesi'ne layık görüldü. 1995 yılında TODEV Türkiye Otistikleri Derneği'ne üye olarak 1997 yılında TODEV Vakfı'nın kurulmasını sağladı ve vakfın mütevellit üyesi olarak 2900 m²'lik TODEV okulunun projesini hibe olarak yaptı ve inşaatının yapılmasını sağladı. 1998 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul şubesini kurdu ve başkanlığına seçildi. Çeşitli dönemlerde İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü ve TODEV Vakfı Başkanlığı'nı yaptı.

YAŞAR MARULYALI Y. Mühendis Mimar

1931 yılında Mersin’de doğan Yaşar Marulyalı Ankara Atatürk Lisesi'ni birincilikle bitirerek 1948 yılında İTÜ Mimarlik Fakültesi'ne girdi, 1953 senesinde mezun oldu. Askerlik görevini bitirdikten sonra sınıf arkadaşı Levent Aksüt’le beraber UMO Mimarlik ve Mühendislik Ortaklığını kurdu. 1982 yılında UMO Mimarlik Mühendislik Müteahhitlik ve Müşavirlik Ltd. Şti. olan firma, halen iş hayatına devam etmektedir.

49 yıllık bu çalışma hayatında birçok önemli yapıları gerçekleştirdi, mimari yarışmalarda 16 adet birincilik olmak üzere birçok ödüller kazandı, jüri üyeliklerinde bulundu.

Birçok önemli yapıyı projelendirerek gerçekleşmesini sağladı. Ülkeye yeni giren teknolojilerin (Cam giydirme cepheler, strüktürel cam cepheler, tam otomatik otopark sistemleri) uygulanmasında öncü oldu. 1979 – 2000 yılları arasında çelik prefabrik uzay sistemleri ülkemizde ve Amerika'dan Singapur'a kadar, birçok dış ülkede projelendirdi ve uyguladı. 2000'de Uskon Europe Structures Spatiales şirketini kurdu. 2000'de Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj San. ve Tic. A.Ş'yi kurdu. Halen Türk Yapısal Çelik Derneği başkan yardımcılığı görevini ve 2005 yılından itibaren Mimarlık Vakfı Başkanlığını sürdürmektedir. IASS (The International Association for Shell and Spatial Structures) derneği üyesidir. ECCS (European Convention for Constructional Steelwork) mimari danışmanlık komitesi üyesidir.

Yarışmalarda kazanılan Dumlupınar Zafer Anıtı, Kıbrıs Özgürlük Anıtı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı projeleriyle yeni konseptler geliştirdi. Yeni malzeme teknolojilerini ilk defa yapılarında kullanarak öncü oldu.

1965 – 1972 yılları arasında Yıldız Teknik Okulu Mimarlık Bölümü'nde proje dersi hocalığı yaptı. 2001 yılından beri Yeditepe Üniversitesi Mimarlik Fakültesi'nde öğretim üyesidir.

Bu sayfaya katkılarından dolayı, Sayın Y. Müh. Mim. Levent Aksüt'e teşekkür ederiz.

Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı

Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı
Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı
Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı'nın çelik konstrüksiyonu
Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Anıtı, KKTC