Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Ankara

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Ankara
Karakter Boyutu

"Benim Atatürk’ümün Gözleri Mavi Mavi Bakacak...." Prof. Tankut Öktem

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Ankara

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, 24 metre yükseklikte ve 6 metre genişlikte olup 1000 insan figürünü barındırır. Geçmişi ve güçlülüğü simgeleyen 3 metre yükseklikteki büyük bir çınar ağacının kökü üzerinden başlayan anıtın en önünde ve 4 metre yüksekliğinde Atatürk Heykeli, bir adım arkasında çeşitli rütbelerde subaylar grubu ve arkasında gittikçe çoğalan Genç Harbiye Öğrencileri yer almaktadır.

Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümü nedeniyle Kara Harp Okulunun ön cephesinde yaptırılan Anıt, okulun her tarafından rahatlıkla görülebilmektedir. Anıt, Harp Okulunun tarihi hüviyetine yaraşır nitelikte ve Büyük Önder Atatürk’le beraber Harbiye’nin yetiştirdiği büyük komutanları sembolize etmesi, gittikçe çoğaldıkça büyüyen Atatürk sevgisini simgelemesi, harbiyelinin ve ordumuzun Atatürk’ün etrafında kenetlenmesini göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı

Yapımı 1981 yılında kararlaştırılan anıt dönemin en büyük ve görkemli anıtıdır.

Anıt için muhtelif sanatçılardan projeler alınmış ve sanatçı Tankut Öktem’in* eseri beğenilerek dönemin devlet başkanının da onayı alınmıştır.

Anıt, Sabancı Vakfı’nın katkıları ile 1986 yılında tamamlanmıştır.

"Ben Atatürk’ü statik kılan heykel anlayışına isyan ettim, Ben O’nu tek başına ilahlaştırmak yerine devrimlerini, ilerici düşüncelerini anlatan, halkıyla birlikte güçlenen kompozisyonlar kurmaya çalıştım. Bunları muhakkak yeni nesillerin görmesi gerektiği inancını taşıdım." Prof. Tankut ÖKTEM

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı'nın 1999 yılında pullarda yer alışı

*Prof. Dr. Tankut Öktem

1940 yılında Konya’da doğdu. 1965 yılında bitirdiği İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (İDTGSYO) Seramik Bölümüne 1966 yılında asistan seçilen Prof. Öktem, 1970 yılında aynı okulun öğretim üyeliğine geçti.

1974-1975 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı, 1980-1982 yılları arasında İDTGSYO Müdürlüğü yapan Prof. Öktem, 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar’ın Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümünü kurdu ve ilk başkanı oldu.

1986’dan bu yana profesör olarak öğretim üyeliğini sürdüren Tankut Öktem, 1993-1996 yılları arasında Marmara Üniversitesi Seramik-Cam Bölümü Başkanlığını, 1999’a kadar Fakülte Senatörlüğünü ve YÖK Sanat Milli Komitesi Marmara Üniversitesi Temsilciliğini yaptı. Çok sayıda eseri ve ödülü bulunan Prof. Öktem, 1999 yılında “Devlet Sanatçısı” seçildi.

Kültür Bakanlığı'nca Türk sanat Mirası kabul edilen eserlerin sahibi Tankut Öktem yurt içi ve yurt dışında çok sayıda yarışma kazanmış, 1988 yılında dünyanın en iyi 10 heykeltraşı arasına girerek Seul Olimpiyat Binası Heykeli'ni tamamlamış, 700 figürlü Kara Harp Okulu Anıtı ile Time Dergisi'ne kapak olmuş, 60 metre yüksekliğindeki Manisa Kuva-i Milliye Anıtı ile dünyanın en büyük 3. anıtına imza atmıştır.

Yurt dışında 20'den fazla yurt içinde ise yüzlerce eseri olan sanatçı 5 Aralık 2007 tarihinde aramızdan aniden ayrılmıştır.

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı Görselleri

Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı
Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Atatürk ve Harbiyeli Anıtı, Ankara