Atatürk Anıtı, Erzurum

Atatürk Anıtı, Erzurum
Karakter Boyutu

Atatürk Anıtı, Erzurum

Atatürk Anıtı, Erzurum

Erzurum Cumhuriyet ve Yenişehir Caddeleri’nin kesiştikleri meydanda bulunan Atatürk Anıtı, Erzurum Kongresi’nin 46. yıldönümü nedeniyle 23 Temmuz 1965’te yapılmıştır. Heykel, Heykeltıraş Hakkı Atamulu’nun eseridir.

Erzurum Atatürk Anıtı'nın Açılışı, 23 Temmuz 1965

Atatürk Anıtı meydandaki havuzun kenarında 2.00 x 13.50 m. ölçüsünde bir kaide üzerinde bulunmaktadır. Bu kaidede Atatürk’ün Erzurum Kongresi’nde 54 delegeye yaptığı konuşmayı açıklayan kabartma bir rölyef yapılmıştır. Bunun üzerine de Atatürk’ün 3,50 m. yüksekliğinde bir heykeli oturtulmuştur. Bu heykelde Atatürk askeri üniforması ile bir elinde kılıç tutarken, diğer elinde de Sevr Antlaşması’nı buruşturmaktadır.

Hakkı Atamulu

(1912 - 2006 Derinkuyu, Nevşehir)

Figüratif anlayışta gerçekleştirdiği anıtlarla tanınan heykelcidir. Orta öğretimini Nevşehir’de tamamlayan Hakkı Atamulu 1934–38 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde önce Mahir Tomruk’un sonra da Rudolf Belling’in öğrencisi olmuştur.

1938 de Almanya’ya gitmiş, Frankfurt ve Berlinde Garbo ve Arnobrekker ile heykel çalışmış, 1939’da Türkiye'ye dönmüştür. 1946’da Nejat Sirel’le Birlikte Malatya’da “Atatürk” ve “İnönü” Heykellerini, 1951 ‘de tasarımı Yavuz Görey’e ait olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bahçesindeki üçlü kompozisyonu “Atatürk Anıtı” gerçekleştiren Atamulu, 1960’ta Nevşehir’e yerleşti ve Derinkuyu ilçesine belediye başkanı seçildi.1972’ye değin süren bu görev sırasında ilçede bir açık hava heykel müzesi niteliğindeki Kültürpark’ı oluşturdu.

Malzemenin sınırlarını zorlamadan, genellikle tok, dolu kitlelerin ağır bastığı figüratif yapıtlar üretmiştir. Çok temiz biçimlendirdiği büyük kitleleri stilize ayrıntılarla hareketlendirmiştir. Anıt çalışmalarında gelenekse anıt heykel düşüncesinden etkilenmiştir. Erzurum’daki “Atatürk Erzurum Kongresi” (1965), Bor’daki “Atatürk” Samsun’daki “İlk Adım” gibi anıt heykellerinde klasik beğeniye bağlı kalmakla birlikte, soyut etkilere de açık bir tarzda çalışarak sert çizgili geometrik biçimlere de yer verilmiştir. 1970’lerin sonlarına doğru figüratif anlayıştan ayrılarak tümüyle soyut çalışmalara yönelmiştir.

Hakkı Atamulu eserlerini, kitaplarını, derlediği otantik eserleri Erciyes Üniversitesi'ne bağışlamıştır. Eserleri Kadir Has Merkez Kütüphanesi içindeki Hakkı Atamulu Sanatçı Evi'nde sergilenmektedir. Salı ve Perşembe günleri öğleden sonra ziyaret edilebilir.

Erzurum Atatürk Anıtı

Kaynak:1- www.kenthaber.com, 2- www.hakkiatamulucpl.k12.tr

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Atatürk Anıtı, Erzurum