Yalova - Atatürk Köşkleri

Yalova - Atatürk Köşkleri
Karakter Boyutu

Yalova - Atatürk Köşkleri

Yalova - Atatürk Köşkleri

Bir yerleşim merkezi olarak tarihi Roma ve Bizans dönemlerine dayanan Yalova Termal, şifalı sularıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde de dikkatleri üzerinde toplayarak küçük oranda yapılaşmalara ve onarımlara sahne olmuştur. Tedavi edici doğal kaynakları ve yeşil çevresiyle Yalova ve Termal, Atatürk'ün de beğenisini kazanmıştır. Çeşitli nedenlerle geldiği Yalova'da kendisine Baltacı Çiftliği'ndeki köşk tahsis edilmiş, daha sonra Millet Çiftliği'ndeki köşk yaptırılmıştır. Yerini, Atatürk ve arkadaşlarının seçtiği Atatürk Köşkleri çok kısa bir süre içinde tamamlanışı ve bir “Atatürk Evi” niteliği taşımasıyla tanınmaktadır.

Cumhuriyet Dönemi mimarlığımızın erken örneklerinden biri olan yapı, 1929 yılında yapılmış ve döneminde kullanılan eşyasıyla birlikte günümüze gelmiştir. Köşk'ün bahçesi, Atatürk'ün yurttaşları ile sohbet ettiği bir yer olarak ünlenmiştir.

Yalova Atatürk Köşkleri; Atatürk Evi, ve Yaverler Köşkü'nden oluşmaktadır. Atatürk Evi'nin hemen yakınındaki ahşap bina, Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909) bir dinlenme köşkü olarak yapılmış ve Cumhuriyet Dönemi'nde Yaverler Köşkü olarak kullanılmıştır.

Mimari ve iç mekan

Gerekli bakım ve onarımı yapılarak halkın ziyaretine açık tutulan Yalova Atatürk Köşkü’nün sahip olduğu tarihsel ve çevresel değerler onu özellikli bir yapı konumuna sokmaktadır. İstanbul’un hemen yanıbaşında bulunan bu yeşil alan, kent halkının rahat bir nefes alabileceği ve geçmiş dönemin mirasını özgün ortamı içinde görme fırsatı bulabileceği bir yer olarak daha da önem kazanmaktatır. Köşkün biraz ilerisinde bulunan antik tünel ve sunağın önünde yer alan eski ahşap sinema binası yakın zamanda restore edilerek Sinema-kafeterya olarak işlev kazandırılmıştır. Gündüzleri kafeterya hizmeti verilen mekanda akşam saatlerinde film gösterimleri yapılmaktadır.

Kaynak: www.millisaraylar.gov.tr

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Yalova - Atatürk Köşkleri