Kayseri - Atatürk Evi Müzesi
Karakter Boyutu
Kayseri - Atatürk Evi Müzesi
Kayseri - Atatürk Evi Müzesi
Kayseri - Atatürk Evi Müzesi, Cumhuriyet Mahallesindeki Raşit Ağa Konağında' 1986 yılında düzenlenerek ziyarete açılmiştır.
Anadolu'da Milli Mücadeleyi başlatmış olan Atatürk, Sivas Kongresinden sonra (Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi)ni Ankara'ya nakletmeyi kararlaştırmış, yanında Mazhar Müfit (Kansu), Hüsrev, (Gerede) H. Rauf (Orbay), Dr. Refik (Saydam), Hakkı Behiç, A. Rüstem, Şeyh Fevzi Efendi, Yaverleri Cevat Abbas (Gürer), Muzaffer (Kılıç), Bedri ve başkaları olduğu halde, soğuk bir kış günü, 19 Aralık 1919'da Kayseri'ye gelmişlerdir. Kayseri'liler, Çifte Kümbetler'e kadar yolun sağını ve solunu doldurmuş, yüzlerce atlı, onu uzaklardan karşılamak üzere yollara dökülmüştü. 19 Aralık 1919 Cuma günü akşama doğru arabası ve yanında arkadaşları ile görünen Atatürk'ü, Kayseri'liler çoşkun gösterilerle karşılamış, o günler Kayseri'nin en gösterişli konağı olan İmamzade Raşit Ağa'nın evinde misafir etmişlerdir.
Geceyi bu evde geçiren Atatürk, ertesi günü Kayseri ileri gelenleriyle görüşmeler yapmıştı. O gece de Konak'ta kaldı. 21 Aralık 1919 sabahı da Kayseri'den ayrılmıştır.
Atatürk'ün konuk olduğu ev yaklaşık 1898 yıllarında, iki katlı olarak yaptırılmıştır. Tavanı ahşap işlemelidir. Atatürk'ün kaldığı oda, ikinci katta ve evin güney doğusundadır. Odanın tavanının ortasında, yıldızlı bir göbek süslemesi, doğu duvarına yaslanan bir sediri vardır. Evin bu katında ayrıca bir hol, dört oda ve banyo bulunmaktaır. Atatürk'ün kaldığı odanın duvarına şu plaka asılmıştır: (Atatürk, Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20.12.1919 da Kayseri'yi teşriflerinde bu evde misafir kalmışlardır. 20.12.1964). Ev, Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun aldığı bir kararla, korunması gerekli eski eserlerden sayılmıştır.
Raşit Ağa Konağı, 1978 yılında Kültür Bakanlığınca kamulaştırılmış ve onarımıarı yapılmıştır. Binanın ilk katı Güzel Sanatlar Galerisi olarak düzenlenmiştir. Üst katta Atatürk'le ilgili fotoğraf, belge ve eşyalar sergilenmektedir.
Kaynak: A A M, Atatürk Evleri Atatürk Müzeleri, Mehmet Önder, Türk Tarih Kurumu Basımevi 1993, ISBN: 975-16-0077-4. Sayfa:39