Ankara - Direksiyon Binası

Ankara - Direksiyon Binası
Karakter Boyutu

Ankara - Direksiyon Binası

Ankara - Direksiyon Binası

Bağdat Demiryolunun yapımı sırasında, 1892'de yapılmış olan, eski adıyla "Direksiyon Binası", Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ankara Gar Kompleksi içinde yer almaktadır. Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargahı ve konutu olarak uzun süre emrine tahsis edilmiş, 1920-1922 yılları arasında alınan en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiştir. Kurtuluş Savaşının Hareket planları burada hazırlanmış, 21 Ekim 1921 tarihinde, Fransızlarla yapılan anlaşmanın görüşmeleri ve imza töreni bu binada gerçekleşmiş, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin oluşturulması ile bugünün her yıl Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasının kararları bu binada alınmıştır.

Ulu Önder Atatürk'ün aziz hatırasını yaşatmak amacıyla TCDD, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenleyerek, 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak halkın hizmetine açmıştır.

Mustafa Kemal Ankara'daki İkinci Karargahı, İstasyon'daki Direksiyon adı verilen binadan çıkarken. (1920)

Mustafa Kemal Ankara'daki İkinci Karargahı, İstasyon'daki Direksiyon adı verilen binadan çıkarken. (1920)

İki katlı olan müze binasının üst katında, Atatürk'ün çalışma odası, toplantı salonu ve yatak odası bulunmaktadır. Kendisine ait özel eşyalarla, o günün özelliklerini taşıyan mobilyalar olduğu gibi korunmaktadır. Binanın alt katı ise, Demiryolları Müzesi olarak kullanılmakta olup, 1857 yılından günümüze, demiryolları ile ilgili eşya ve belgeler sergilenmektedir. Bu kat beş oda olarak düzenlenmiştir.

1. Bölüm: Demiryollarına ait çeşitli hatıra madalyalar, bazı hatların açılış törenlerinde kullanılan makas ile yemekli vagonlarda kullanılan gümüş servis takımları bulunmaktadır.

2. Bölüm: Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan mühür, diploma ve kimlik kartları ile Alman Demiryolları İdaresi tarafından Genel Müdür Behiç Erkin’e armağan edilen çalışır durumda buharlı lokomotif maketi bulunmaktadır.

3. Bölüm: Sultan Abdülaziz’e İngiliz Hükümeti tarafından armağan edilen altın kaplama minyatür vagon ve trende kullandığı sedef işlemeli çalışma masası ile duvar saatleri yer almaktadır.

4. Bölüm: TCDD’nin tren işletmeciliğinde kullandığı lokomotif, yük ve yolcu vagonu maketleri bulunmaktadır.

5. Bölüm: Osmanlı döneminde haberleşmede kullanılan telefon ve telgraf makineleri ile İngilizler tarafından 1905 yılında hizmete konulan kafesli vagon maketi bulunmaktadır.

Kaynak: www.tcdd.gov.tr

Bu yazıyı paylaş
Paylaş
Kapat
0/0
Ankara - Direksiyon Binası