Mustafa Kemal Paşa Erzurum Hasankale'de (Pasinler) vatandaşlar arasında. (2 Ekim 1924)

Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Paşa Erzurum Hasankale'de (Pasinler) vatandaşlar arasında. (02.10.1924)

"Gazi, bugün deprem bölgesinde bir inceleme gezisi yaptı. Sabah saat sekizde yanında Vali, Kolordu Komutanı, maiyeti bulunduğu halde Erzurum'dan hareket etti. Depremden en çok zarar gören Pasinler ilçesini ve köyleri ziyaret etti. Saat 10'da Hasankale'ye varıldı. Bütün halk olağanüstü yüceltici gösterilerle Gazi'yi karşıladı."

Kasaba halkı adına Erkek Numune Okulu'ndan bir çocuk, akıcı, etkileyici bir biçimde şu söylevi verdi:

- "Sefa geldiniz en büyük kurtarıcımız, ey ünlü dahi, ey geleceğimizin gözcüsü Gazi Paşa'mız. Bugün deprem dolayısıyla uğradığımız felaketi onurlu ve uğurlu ayak basmanızla teselli ettiniz. Doğrudan Tanrı'dan gelen bu felaket bizde manevi bir etki yapmadı. Fakat gerçekte bizi sürekli tutsaklık ve eziklik içinde bulundurmak isteyen düşmanlardan kurtararak özgürlük ve mutluluğa eriştirdiğinizden bu felaket anında bu şükranı da minnettarlıkla arz ederiz. Bu kadar yorucu ve yıpratıcı yolculuklara katlanarak burayı onurlandırmanıza karşı, borçlu olduğumuz şükran duygusunu, tuttuğunuz ilerleme yolu ve zaferde izleyiciniz olmak, her bir buyruğunuzu eksiksiz yapmakla ödeyeceğiz. Çünkü, bu memleket yüzyıllardır felaket anlarında kendilerini yakından görecek ve teselli edecek değil, bir hükumet başkanı, devlet adamlarından birisini görmemiştir. Tanrı yardımcınız olsun. Peygamberlerin büyüğü esirgeyiciniz olsun Gazi Paşa'mız ..."

Gazi, Hasankale'de depremin neden olduğu zararla ilgili olarak ahaliden bilgi aldı. Kıştan önce yapılması gereken yardımlarla ilgili görüşmelerde bulundu. Gazi'nin yıkıntılar arasında dolaşması pek içten ve acıklı oldu.

Cumhurbaşkanı'nı aralarında görmekle bütün dertlerini unuttuklarını, her türlü acıya karşı direneceklerini gözyaşlarıyla temin ettiler.

Halkla uzun uzadıya söyleşti. Akşam Erzurum'a döndü.

Kaynak: A A M Atatürk’te Çocuk Sevgisi, Cemil Sönmez, 2004 Yılı, ISBN: 975-16-1746-4, Sayfa: 67-68

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Paşa Erzurum Hasankale'de (Pasinler) vatandaşlar arasında. (2 Ekim 1924)