Rukiye Erkin

Rukiye Erkin
Karakter Boyutu

Rukiye Erkin'in Hayatı

RUKİYE ERKİN

Atatürk Rukiye'yi bir Konya gezisinde tanımıştı. O vakitlerde Rukiye hayatının en zor yıllarını yaşıyordu. Kimsesizdi. Atatürk Rukiye'yi Ankara'ya getirerek bakımını ve okutulmasını sağlamış ve bir Jandarma Yüzbaşısı ile evlendirmiştir. Nikahları Ankara Belediyesi'nde kıyılmış zamanın İç İşleri ve Dış İşleri Bakanları da şahitlik etmişlerdir. Düğünleri İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapılmış düğünde Atatürk ilk dansı Rukiye ile yapmıştır.

Tarihçi Ercan Arslan konuyla ilgili olarak Rukiye Erkin Hanım’ın yanında 15 yıl kalan Ayşe Acer Hanım’la (Seydişehir Kızılcalar Köyü 1962 doğumlu) görüşmelerde bulunarak çok önemli bilgi ve belgelere ulaştığını aktardı. Ayşe Hanım 8 yaşından itibaren evlatlık olarak (1970 -1985 yılları arası) Rukiye Hanım’ın yanında kalmış ve hizmetinde bulunmuş. Sonraki yıllarda da irtibatları hep devam etmiş. Rukiye Erkin Hanım’dan, Ailesi, Atatürk ve Seydişehir hakkında pek çok malumat edinmiş. Rukiye Hanım 1911 Seydişehir doğumlu. Babasının adı Rıza.  Annesinin adı Hanım. Rıza Bey I. Dünya savaşı yıllarında askerlik vazifesi esnasında Mustafa Kemal’in yazıcılığını ve postacılığını yapmıştır. Askerden döndükten sonra bakırcılıkla meşgul iken vefat etmiştir. Annesini de küçük yaşta kaybeden Rukiye Hanım’ın ablaları Ayşe (Evlenip Güneş soyadını almıştır. Hac vazifesi esnasında vefat etmiştir) Makbule (Nişanlı), Hatice (Öğretmenlik vazifesinde vefat etmiştir) isimlerinde idi.  Mustafa Kemal Konya ziyaretlerinden birinde araştırma yaptırarak Rukiye Hanım’a ulaşmış. Bu öksüz ve yetim kızların ilk üçü bir şekilde hayata tutunmuş halde olduklarından en küçükleri Rukiye’yi evlat edinerek Ankara’ya yanına almış. Rukiye Hanım İlkokul eğitimini Çankaya İlkokulunda, Orta Öğrenimini İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde tamamlamış. Jandarma 1. Mülazımı Hüsnü Bey ile (Erkin) 1930 yılında evlenmiştir. Nikahları Ankara’da Mustafa Kemal’in huzurunda, Dahiliye ve Hariciye vekillerinin şahitliğinde, Belediye Başkanı Nevzat Bey tarafından kıyılmış. Düğün törenleri Dolmabahçe Sarayı’nda 22 Mayıs 1930 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu evliliklerinden Tekin isimli bir erkek evladı olmuştur. Filiz ve Dilek isimlerinde iki torun sahibidir.

Açıklamalarında Ayşe Hanım, “Atatürk’le ilgili olarak, Rukiye Hanım zayıf bir bedene sahip olduğundan kendisine oruç tutmanın dokuna bileceğini ihtar ettiğini, ayrıca küçük bir Kur’an-ı Kerim hediye ettiğini söylemişti. Çankaya Köşkü’nde Gazi hazretlerinin çalışmaları esnasında diğer kızlarla beraber zaman zaman patırtı çıkardıklarını fakat Atatürk’ün bundan hiç rahatsız olmadığını ifade etmişti”. Bütün düğün ihtiyaçlarını Atatürk’ün karşılattığını, İstanbul’da Dolmabahçe’de çalışmaları esnasında oraya ziyaretlerinin birinde “çocuk neden daha sık gelmiyorsun” diye sorduğunu Rukiye Hanım’ın da “Efendim param olduğunda derhal geliyorum” dediğini ifade ederdi. Seydişehir’le ilgili olarak da yaz aylarında hemen her yaz Seydişehir’e ziyarete gelirdik. Buradan özlemle bahsederdi. Eski adliye binasının karşısında iki katlı eski bir evi göstererek bizim evimiz burasıydı dediğini hatırlıyorum. Dönemin gazetelerinden Seydişehir’deki yakınlarına gönderirdi. Zaman zaman onlarla mektuplaşırdı. Kendisi çok müşfik çok yardımsever, naif bir kimse idi. Doğudaki öğrencilere kitaplar gönderirdi. Rukiye Hanım 1995 yılında İstanbul’da vefat etti. Kabri Feriköy kabristanlığındadır.”

Rukiye'nin Dolmabahçe Sarayı’ndaki düğün töreninde. (22 Mayıs 1930)

Rukiye'nin Dolmabahçe Sarayı’ndaki düğün töreninde. (22 Mayıs 1930)

Kaynak:seydisehirpostasi  

Bu yazıyı paylaş
Kapat
0/0
Rukiye Erkin