Mustafa Kemal Karlsbad’da

Mustafa Kemal Karlsbad’da
Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Karlsbad’da

Mustafa Kemal Karlsbad’da

Mustafa Kemal Paşa böbrek sancıları nedeniyle 13 Mayıs 1918 tarihinde Karsbad’a gider ve 4 Ağustos 1918 tarihine kadar kalır. Kendisi de dinlenmek için Kisingen’e giden başmabeyinci1  Lütfü Simavi Bey, Mustafa Kemal’i ziyaretini şöyle anlatmaktadır:

“Giderken Mustafa Kemal Paşa’yı veda ziyareti yapmıştım. Doktorların tavsiyesiyle kendilerinin de böbreklerinden tedavi için Karlsbad’a gitmek üzere Harbiye Bakanlığı’ndan izin istediğini söyledi. Başkomutan Vekili ve Harbiye Bakanı Enver Paşa, adı geçen komutanı ciddi bir rakip olarak gördüğü için, onun geçici bile olsa İstanbul’dan uzaklaşması için elinden geleni esirgemezdi. Veliahtın Almanya seyahatine Mustafa Kemal’in son dakikada katılmasının gerçekleştiğini sadrazam Talat Paşa bana anlatmıştı.”

Az sonra görüleceği gibi Mustafa Kemal Paşa Karlsbad’dayken Sultan Reşat ölecek, Vahdettin Efendi padişah olacak ve Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a çağırılacaktır.

Mustafa Kemal Paşa’nın Karlsbad’dan 19 Temmuz 1918 gününde başmabeyinci Lütfü Simavi Bey’e gönderdiğ başmabeyinciliğini kutlayan mektubundaki şu sözler onun duygularını çok güzel anlatır:

“Efendimizin tahta çıkışları, vatanımızın saadet ve selameti açısından, bende son derece ümit yarattı. Merhum Sultanımızın ebediyete ermesinden, üzgün olmakla beraber vatanın, milletin, ordumuzun oyuncak olmaktan kurtarılacağı kanaatimin oluşmasıyla üzüntüm kalkmıştır.”2

1 Eskiden, padişahların yakınında bulunup onun buyruklarını ilgililere bildirmekle görevli kişi.

2 BAYUR, Yusuf Hikmet, Atatürk, Hayatı ve Eserleri I, Samsun’a Çıkışına Kadar, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, Ankara 1997, s.150.

Kaynak: Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009  

Bu yazıyı paylaş
Kapat
0/0
Mustafa Kemal Karlsbad’da