Mustafa Kemal Atatürk TBMM Başkanı Kazım Özalp'in oğlu Teoman'ın sünnet düğününde. (21.09.1931)

Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Atatürk TBMM Başkanı Kazım Özalp'in oğlu Teoman'ın sünnet düğününde. (21 Eylül 1931)

Teoman'ın Sünnet Düğününde

Atatürk'ün sevindirdiği sünnet çocuklarından birisi de silah arkadaşlarından 1930'lu yılların Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kazım Özalp'in oğlu Teoman Özalp'tir.

Yaşantısındaki bu mutlu olayı yıllar sonra şöyle dile getirir Teoman Özalp:

"1931 yılı yaz aylarında Dolmabahçe Sarayı'nda tatile gelmiştik. Yaz sonunda babam bana sünnet töreni yapmaya karar verdi. 21 Eylül gün olarak seçildi. Gazi Paşa'yı törene davet için babamla beraber komşu saray binasına gittik. Paşa çok memnun oldu, mutlaka geleceğini söyledi. Benim arkadaşlarım, akrabalar, aile dostları ve çocuklar ayrıca davet edildiler.

21 Eylül günü sabahı sünnet işleminden evvel, Gazi Paşa'nın hediyeleri geldi. Altın "GMK" amblemli gümüş çerçeve içerisinde, "Teoman'a" yazılı ve imzalı bir resim, platin "Zenith" marka bir cep saati (kutunun içinde Gazi Mustafa Kemal'in kartviziti ile) ve içinde binilerek pedalla sürülebilecek, kırmızı renkli küçük bir çocuk otomobili, hediyeleri oluşturuyordu. O zamanki düşüncelerimle en fazla ilgimi tabi ki otomobil çekiyordu.

Öğleden sonra Gazi Paşa'nın gelmesi ve birkaç saat oturması herkesi çok mutlu etti. Babam, Paşayı rahatsız etmemek için beni yataktan kaldırarak yanına götürdü.

Gazi Paşa bana bazı sorular sordu, fotoğraflar çekildi, bir süre yanında kaldım. Hediye resim ve saati bugüne kadar bir hazine gibi saklarken, üçüncü hediye otomobilin ömrünü birkaç ayda tamamladım."

Kaynak: Özalp Kazım - Özalp Teoman; Atatürk'ten Anılar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Ankara 1992, sayfa:86

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Atatürk TBMM Başkanı Kazım Özalp'in oğlu Teoman'ın sünnet düğününde. (21.09.1931)