Sivas Kongresine katılanlar. (04-11.09.1919)

Fotoğrafdakiler: Oturanlar sağdan sola; Mazhar Müfit Kansu, Hürev Sami Kızıldoğan, Ahmet Rüstem, Bekir Sami Kunduh, Kadı Hasbi, Mustafa Kemal, Şeyh Hacı Fevzi, Rauf Orbay, Ömer Mümtaz; Arka sıralarda: Hami Danişmend, Recep Zühtü, Hüsrev Gerede, Ruşen Eşref Ünaydın, Nizamettin Bey, Mazlum Bey, Küçük Ethem Bey ve Yaver Muzaffer Kılıç.
Fotoğraf Kaynağı: Atatürk. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Hazırlayan Mehmet Özel (Güzel Sanatlar Genel Müdürü), Sayfa:58-59
Karakter Boyutu

Sivas Kongresine katılanlar. (4-11 Eylül 1919)

SİVAS KONGRESİNDE 4-11 EYLÜL 1919

Kongrede manda sorunun görüşüldüğü sıralarda Mustafa Kemal Paşa'nın düzenlediği toplantıda:

Hikmet Bey, sanki birden bire ateş ve heyecan kesilmiş olarak, yüksek sesle:

-"Paşam, delegesi bulunduğum Tıbbiyeliler beni buraya istiklal davamızı başarmak yolundaki çalışmaya katılmak üzere gönderdiler. Manda’yı kabul edemem… Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olursa olsun kesinlikle karşı koyar ve kınarız. Olmayacak şey ama, manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddeder; Mustafa Kemal’i'Vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı' olarak adlandırır ve lanetleriz.” Diye bağırdı.

Bu gencin yürekten gelen bu sözleri karşısında, hazır bulunanlardan birçoğunun gözleri yaşarmıştı. Mustafa Kemal Paşa’da heycanlanmıştı.

Çoşkun bir sesle:

-“Evlat, müsterih ol. Gençlikle kıvanç duyuyor ve gençliğe güveniyorum. Biz, azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklal ya ölüm!”

Tıbbiyeli genç hemen yerinden fırladı:

-"Varol Paşam…" diyerek Mustafa Kemal’in elini öptü. Tıbbiyenin askeri üniformasıyla kongreye katılan bu biricik gencin de Mustafa Kemal alnından öptü.

-“Gençler, vatanın bütün umut ve geleceği size, genç kuşaklarınanlayış ve enerjisine bağlanmıştır.” dedi.

KAZIM KARABEKİR, General

Kaynak: Atatürk’ten Anılar, Kemal Arıburnu, İnkılap Kitapevi 1998, ISBN: 975-10-1392-5. Sayfa 306-307

Bu fotoğrafı paylaş
Sivas Kongresine katılanlar. (04-11.09.1919)