Mustafa Kemal Paşa, H.Rauf Orbay ve General Ali Fuat Cebesoy'la toplantıda. (19.06.1919)

Fotoğraf Kaynağı: Fotoğraflarla Atatürk, Doğumundan Cumhuriyetin İlanına Kadar, Yapı ve Kredi Bankasının 20. Kuruluş Yılı için hazırlanmıştır, 1964. Sayfa:48
Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Paşa, Hüseyin Rauf Orbay ve Sivas Kongresi tarafından Batı Anadolu Kuvayı Milliye Komutanlığına atanan General Ali Fuat Cebesoy'la toplantıda. (19 Haziran 1919)

19 HAZİRAN 1919 PERŞEMBE

Mustafa Kemâl Paşa, Ankara’dan Amasya’ya gelmiş olan Ali Fuat (Cebesoy) Paşa ve Rauf (Orbay) Bey’le görüşür. Kâzım Karabekir’e, Rauf Bey ve Ali Fuat Paşa’nın Amasya’ya  geldiklerini bildiren bir telgraf gönderir.(*)

Mustafa Kemâl Paşa, Amasya’dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (Günsav) Bey’e bir telgraf gönderir: “Pontus Cumhuriyeti kurmak amacıyla yapılmakta olan haince çalışmalar zararsız hale getirildi. ..Dünyadaki genel gidişat ve durum, Türk ulusunun bağımsızlık ve kurtuluşunun lehinedir.”

Batı Anadolu’da ise Yunanlılar Bergama’yı ikinci defa işgal ettiler ancak Albay Kazım (Özalp) Bey’in kumanda ettiği 500 kişilik Türk kuvveti bu işgale karşı direniş göstererek şehri savundular. Aynı gün Söke’de ise milli direnişi örgütlemek için Söke Heyet-i Milliyesi oluşturulur. 

(*) 
Rauf Bey Amasya’da
(19. VI. 1919)
15. K. Kumandanlığına

İstanbul‘daki zevatı âliye ve rüfeka ile ariz ve amik müdavelei efkâr neticesinde bize mülâki olmak üzere hareket eden Bahriye Nazırı esbakı Rauf Beyefendi İzmir Vilâyeti içinden geçerek ve oradaki kumandan arkadaşlarımızın da noktai nazarlarını alarak Ankara üzerinden Yirminci Kolordu Kumandanı Ali Fuat Paşa ile birlikte bugün Amasyayı teşrif eylediler. Vaziyeti umumiye hakkında görüşüyoruz. Neticeyi yarın arzedeceğiz. Hepimiz ayrı ayrı selâm ve ihtiram ile gözlerinizden öperiz.

3. Ordu Müfettişi
Mustafa Kemal

Kaynakça:1- Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, Prof. Dr. Utkan KOCATÜRK
2- Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi,  Atatürk’ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri IV, 2006
 

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Paşa, H.Rauf Orbay ve General Ali Fuat Cebesoy'la toplantıda. (19.06.1919)