II. Ordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Kemal, Diyarbakır'lı Abdurrahim (Tunçak) adlı çocukla Halep'te. (1917)

Karakter Boyutu

II. Ordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Kemal himayesine aldığı ve annesi Zübeyde Hanım'ın yanında büyüyen Diyarbakır'lı Abdurrahim (Tunçak) adlı çocukla Halep'te. (1917)

1917 YILI HALEP

Mustafa Kemal’in Halep’te, bir aile dostunun konağının bahçesinde Abdürrahim Tuncak’la çektirdiği fotoğrafın hikayesini  yine Abdürrahim Tuncak’ın kendisinden dinletelim:

- “Annemle (Zübeyde Hanım’la) birlikte Halep’e gittik. Mustafa Kemal geçirdiği bir rahatsızlıktan sonra iyileşme dönemini Halep’te, İstanbul’lu dostları Salih (Fansa) Bey’in konağında geçiriyor, orada dinleniyordu. Salih Bey’in konağı, büyük bir portakal bahçesinin ortasındaydı. Mustafa Kemal Paşa sık sık bahçede otururdu. Ben de hep, onun çevresinde oynardım.

Bir gün bahçede oynadığım sırada beni çağırdı:

- "Senin burada bir fotoğrafını çektireyim mi ?" dedi.

- "Bende evet dedim."

Emir verdi, ordunun terzisini getirtti ve bana bir gecede, yöresel giysi diktirdi.

Orduda görevli bir doktor yüzbaşının fotoğraf makinesi vardı. Ertesi gün doktor yüzbaşı fotoğraf makinesiyle Salih Bey’in bahçesine girdi. Bana da içeride, yöresel giysilerimi giydirdiler.

Bahçeye, Mustafa Kemal Paşa’nın yanına gittiğimde, beni görünce gülmeye başladı:

- “Tam buralı bir delikanlı olmuşsundedi. Ve yanındaki yeri gösterdi:

- Gel yanımda oturdedi.

Doktor yüzbaşı fotoğraf makinesini hazırlamış, fotoğrafımızı çekmek üzereyken, Mustafa Kemal Paşa durmasını söyledi. Çanakkale’den beri yanından ayırmadığı tabancasını çıkarttı, benim belime taktı. Belimin öteki yanına ise, kuşağın arasına, kendi kasaturasını yerleştirdi.

- “İşte şimdi oldu dedi ve doktor yüzbaşıya döndü:

- “Fotoğrafımızı şimdi çekebilirsin. Çünkü Abdürrahim hazırdır.”

Halep’te annemle birlikte bir hafta yada on gün kaldık. Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a izinli olarak dönen bir çavuşa emanet etti bizi. O çavuş’la birlikte yine trenle, İstanbul’a döndük.

- “Halep’te Salih Bey’in bahçesinde Mustafa Kemal Paşa ile çekilen fotoğrafım, yıllar sonra Almanya’ya yüksek öğrenim yapmaya gittiğimde, tren istasyonunda kaybettiğim bavulumla birlikte yok olmuştu.”

Makbule Ablam (Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan) 1956 yılında öldüğünde, bu fotoğrafın kartpostal büyüklüğünde bir kopyası, onun "evrakı" arasından çıktı."

Kaynak: Başkent Üniversitesi Kültür Yayını, Bütün Dünya, Mart 2009 Sayfa: 44 - 45

Bu fotoğrafı paylaş
II. Ordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Kemal, Diyarbakır'lı Abdurrahim (Tunçak) adlı çocukla Halep'te. (1917)