Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nın bir bölümünde açılan İlk Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni gezerken, müzenin ilk müdürü Halil Dikmen'den bilgi alıyor. (20.09.1937)

Fotoğraf Kaynağı: Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim Ve Heykel Müzesi Koleksiyonu, Yapı Kredi Yayınları, 1996, 1. baskı, sayfa:18, ISBN:975-363-620-2
Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nın bir bölümünde açılan İlk Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni gezerken, müzenin ilk müdürü Halil Dikmen'den bilgi alıyor. (20 Eylül 1937)

TÜRKİYE'NİN İLK RESİM GALERİSİ

Türkiye’nin sahip olduğu ilk resim galerisi, 20 Eylül 1937 günü Atatürk’ün eliyle açıldı. Osmanlı devrinin Dolmabahçe Sarayı’ndaki Veliaht Dairesi bu iş için çok uygun oldu. Bu galeri, bir yüzyıldan beri resim konusuna emek veren Türk sanatkarlarının malıdır. Bu eserler arasında şüphe yok ki Batı’nın Rönesans şaheserlerine rast gelinmez. Çünkü o yüzyıllarda Türk’ün eli, resim yapmanın günah olacağı hurafesine dayanarak, bağlanmış bulunuyordu. O Türk kabiliyetleri, yine o asırlarda en ince sanat eserlerini, örneğin resim resim olarak minyatürleri dünyaya armağan etmişlerdir. Eski deyişle, göz nurunun döküldüğü eserlerde, Türk’ün elinde ne kadar inceldiği örnekleriyle göstermiştir.

Resim galerisi, bizim neslimize esin ve hız verecek bir kaynaktır. Milli Eğitim Bakanı bu konuda Atatürk’ten aldığı emri çok az bir zamanda başardı ve galeri kuruldu. Türk ressamları, sanatlarının beğenilmesini ve korunmasını Cumhuriyet döneminde kazanmış oldu.

Afet İnan

Kaynak: Atatürk  Hakkında  Hatıralar ve Belgeler, Afet İnan, 5. Baskıya Hazırlayan Arı İnan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 2007, ISBN:978-9944-88-140-1. Sayfa: 228-229

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nın bir bölümünde açılan İlk Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni gezerken, müzenin ilk müdürü Halil Dikmen'den bilgi alıyor. (20.09.1937)