Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'dan Bursa'ya geçerken İznik'e gelişi. (15.07.1935)

Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'dan Bursa'ya geçerken İznik'e gelişi. (15 Temmuz 1935)

Atatürk'ün İznik Gezisi, 15 Temmuz 1935

Atatürk 15 Temmuz 1935'te Yalova'dan Bursa'ya geçerken İznik'e uğramıştı. Yanında Celal Bayar, Afet Hanım ve daha birçok arkadaşları vardı. İznik Belediye Bahçesi'nde uzun bir masanın etrafında toplananlar, O'nu eğliyorlardı. Afet Hanım, tarihi İznik'i gezmek için Atatürk'ten izin alarak ayrılmak istedi. Atatürk, herkesçe malum olan tarih bilgisine dayanmış olacak ki, şöyle dedi: "Hay hay, gidebilirsiniz, fakat unutmamalı ki, asıl İznik'i göremeyeceksin, çünkü o topağın altındadır." Afet Hanım ayrıldıktan sonra Atatürk, masasında oturanlara şöyle bir soru soruyor:

"İznik'in etrafını çeviren surların kaç kapısı vardır?" Bu sorunun yanıtını İznik tarihini iyi bildiğini sanan bir İznikli veriyor: "Üç kapısı vardır efendim. Bulunduğumuz yerin doğusundaki Lefke Kapı, kuzeyindeki Yenişehir Kapısı, güneyindeki İstanbul Kapısı diye bilinir." Atatürk: "Hayır, dört kapısı olacak. İznik Türkler tarafından ilk zaptında Kılıç Aslan'ın girdiği Batı Kapısı nerede?"

"Böyle bir kapı bilmiyoruz efendim." Atatürk bir süre sustu. Canı sıkılmışa benziyordu. Nihayet konuyu değiştirdi. Aradan seneler geçti. Biriken suları İznik Gölü'ne akıtmak için yol açmaya uğraşan işçiler, bir noktada suların kendiliğinden boşluk bularak akmakta olduğunu hayretle gördüler ve ilgililere bildirdiler. Kazıya devam olununca, bunun bir kapı, hemde tam teşkilatlı kurşunlu bir kapı olduğu meydana çıktı. Atatürk'ün bahsettiği Batı Kapısı bulunmuştu.

İznik'in Batı kapısı krokide Water Gate olarak yazılmış.

İznik'in Batı kapısı krokide 11 numara Göl Kapı olarak yazılmış.

İznik'in genel görünümü

Kaynak: Ahmet Hidayet Reel, Atatürk'e ait Hatıralar, İstanbul 1949

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'dan Bursa'ya geçerken İznik'e gelişi. (15.07.1935)