Mustafa Kemal Atatürk Florya'da sahilde denizin sıcaklığına bakıyor. (28.06.1935)

Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Atatürk Florya'da sahilde denizin sıcaklığına bakıyor. (28 Haziran 1935)

Mustafa Kemal Atatürk Florya'da Sahilde Denizin Sıcaklığına Bakıyor. 

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul seyehati için Ankara'dan yola çıkmış ve sabah 11:00 de  Haydarpaşa Garı'na gelmişlerdir. Bugün Florya Plajı'nda yaşananları, 29 Haziran 1935 tarihli Cumhuriyet Gazetesinden aynen aktaralım;

Atatürk dün 11 de geldi.
Büyük Şef motörle Dolmabahçeye geçer geçmez Florya'ya gittiler ve plâjlardaki bayındırlık işlerini gözden geçirdiler. Büyük Önder Atatürk dün saat 11 de özel bir trenle şarımızı şereflendirdiler.
Atatürk'ü görmek iştiyakile büyük bir halk kütlesi Haydarpaşa garının etrafını doldurmuştu. Tren saat 11 de gara girdi. Alatürk karşılamağa gelenlerin ellerini güler yüzle sıktılar ve iltifatta bulundular. Bundan sonra karşılayıcılar arasında bulunan Amasya tarihi yazanı Hüsameddin'i çağırarak kendisine dil çalışmaları üzerinde bazı sualler sordular. Büyük Önderi karşılamağa gelenler arasında bulunan küçük bir erkek çocukla alâkadar olarak yavruyu sevdiler ve elinden tutarak yürümeğe başladılar.

Gardan dışarı çıkılınca büyük bir alkış fırtınası koptu. Atatürk kendisini karşılamağa gelenlere veda ederek motöre bindiler ve doğruca Dolmabahçe Sarayı'na gittiler..

Dolmabahçe Sarayında 
Dolmabahçe Sarayı rıhtımına çıkan Büyük Önder, burada da birçok zevat tarafından karşılandılar. Saray'ın bahçesine girildi. Burada yanlarındaki zevatla görüşen Atatürk, sarayın büyük kapısından caddeye çıktılar ve kapının önünde hazır bulunan otomobillerden birine bindiler.

Atatürk daha motörle Saray'a gelirlerken bayındırlaştırılması hızla ilerliven Florya hakkında ilgili olanlardan izahat almışlar ve Florya'daki inşaat ve bayındırlık işlerini yakından görmek isteğini göstermişlerdir.

Bunun için Saray'da durulmadan Florya'ya hareket edildi. Bu gezisinde kendilerine öğretmen Afet, Cumurriyaseti Genel Sekreteri Hasan Rıza, yaverleri, saylavlarımızdan Kılıç Ali, Cevad Abbas, İlbay yardımcıları Rükneddin ve Hâmid, Emniyet direktörü Salih Kılıç ve daha birçok zevat refakat ediyordu.

Floryada Atatürk

Florya'da tren yolunun biraz aşağısında otomobilden inince bu beklenilmiyen geliş ağızdan ağza derhal bütün plâja yayıldı ve bütün halk Büyük Önderin etrafını sardı. Atatürk evvelâ kendileri için yapılmakta olan iskele ucundaki köşke doğru ilerlediler. Deniz kıyısından 70 metre ileride kurulmakta olan bu köşkün demir direklere dayanan döşemesi ve iskelesi bitmiş gibidir. İnşaatın az bir zamanda tamamlanması için de büyük bir gayret sarfedilmektedir. Burasını gözden geçiren Büyük Şef, ilgili olanlara bazı direktifler verdiler ve bundan sonra Florya plâjının ve sırtlarının bayındırlaştırılması işi üzerinde izahat aldılar.

Büyük Önder bundan sonra kıyıya inerek eller ile suyu muayene ettiler ve «sular sıcak» dediler ve sonra ilâve ettiler:

«- Buranın kumları da ne kadar ince, Florya her halde çok güzel bir yer olacak.»

Büyük Şef bundan sonra yeni yapılmakta olan yolun üzerinden geçerek saylav Kılıç Ali'nin yaptırdığı küçük modern köşke girdiler ve burada bir müddet istirahatte bulundular. Atatürk akşam üzeri Florya'dan Saray'a dönmüşlerdir.

Mustafa Kemal Atatürk Florya'da sahilde denizin sıcaklığına bakıyor. (28 Haziran 1935)

Mustafa Kemal Atatürk Florya'da Deniz Köşk'ü inşaatını denetlerken. (28 Haziran 1935)

 

Cumhuriyet Gazetesi 1. sayfa, 29 Haziran 1935

Cumhuriyet Gazetesi 3. sayfa, 29 Haziran 1935

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi, 29 Haziran 1935, 1. ve 3. sayfalar

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Atatürk Florya'da sahilde denizin sıcaklığına bakıyor. (28.06.1935)