Antalya'da Aspendos Antik Tiyatrosu'nda incelemelerde bulunuyor. (09.03.1930)
Antalya'da Aspendos Antik Tiyatrosu'nda incelemelerde bulunuyor. (9 Mart 1930)
Nuri Ulusu anlatıyor:
1930 yılının tahminen Mart ayıydı, Atatürk'le beraber bir Antalya seyahatimizde, yakın yerlerdeki gezilerimiz sırasında yolumuz Aspendos Antik Tiyatrosu'na düşmüştü. Atatürk bu tür tarihi yapıtları pek sever ve bunların restore edilerek çok iyi bakılmasını isterdi. "Bunlar bizim tarihimiz, bunları yaşatmamız lazım, gelecek nesil bunları görüp bu eserlerle iftihar etmeli" derdi.
Antalya gezisinde Aspendos Antik Tiyatrosu önünde halkla beraber. (9 Mart 1930)
Nitekim Aspendos'u gezerken, ilgilileri çağırdı ve onlara "buralarda eskiden tiyatrolar oynarmış, Perge gibi yerlere Arenalarda dövüşler yapılırmış, neden şimdi bunları yapmıyoruz, mesela bir Aspendos'ta neden? Bizim tarihi ana sporumuz güreş müsabakaları yapılmıyor. Buralarda muhakkak uluslararası güreşler tertip edin, yerli ve yabancı konuklar gelsin, seyretsinler. Aspendos'u yaşatın, aksi halde burada otlar biter, taşlar sökülür, bu canımtarihi eser biter gider" diye emir niteliğinde tavsiyede bulundular. Yanlış hatırlamıyorsam 1930 senesiydi ve de Atatürk'ün bu sözlerini yazdırıp, Aspendos'un kapısına asacaklarını belirttiler. Asıldı mı? Asılmadı mı? Bilemiyorum, ama güreş müsabakaları, hatta ananevi yağlı güreşlerin uzun yıllar boyunca zaman zaman burada yapıldığını hatırlıyorum.
Kaynak: Atatürk'ün Yanı Başında, Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Hatıraları. Derleyen: Mustafa Kemal Ulusu, Doğan Kitap, Ekim 2008. ISBN: 978-975-991-954-2. Sayfa: 206