Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni sonrası, TBMM'den çıkacaktır. (29.10.1929)

Fotoğraf Kaynağı: Esprileri İle İçimizden Biri Atatürk, İlknur Güntürkün Kalıpçı, Epsilon Yayıncılık, 1. Baskı, Kasım 2007. ISBN: 978994482-035-6. Sayfa: 144
Fotoğraf Sanatçısı: Ali Rıza Tuncay 
Karakter Boyutu

Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni sonrası, TBMM'den çıkacaktır. (29 Ekim 1929)

Fotoğrafçının Üzüntüsü ve Atatürk'ün Hoşgörüsü

Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni sonrası TBMM'den çıkacaktır. Bu önemli anı görüntülemek ve tarihe mal etmek için fotoğrafçılar Meclis kapısının tam karşısında (Ankara Palas'ın önünde) yerlerini almışlardı. Yedi sekiz kadar fotoğrafçı, o günün koşullarında güzel bir fotoğraf çekebilmek için fotoğraf makinelerinin sehbalarını en uygun yere yerleştirmek için çalışmaktadırlar. Bunlar Atatürk'ü sürekli olarak izleyen ve biraz da birbirleri ile rekabette olan fotoğrafçılardır. Bu fotoğrafçılardan birisi de Atatürk'ün özel fotoğrafçılarından Ali Rıza Tuncay'dır.

Ali Rıza Tuncay  zayıf, narin yapılı, beyefendi bir kişidir. O da kendisine güzel bir yer edinmek için uğraşmaktadır. Nedense, diğer fotoğrafçılar onu aralarında istemeyerek (belkide kaza ile) iterek yere düşürmüşlerdir. Büyük aksilik, Kazım Özalp ve diğer devlet ileri gelenleri TBMM kapısından çıkmışlar ve fotoğraflar çekilmiştir. Bu önemli tarihsel anın fotoğrafını çekemeyen Ali Rıza Tuncay, üzüntüsünden ve sinirinden bir kenara çekilmiş ve ağlamaya başlamıştır.

Atatürk bir kaç adım attıktan sonra Ali Rıza Tuncay'ı kenarda ağlarken görmüştür. Yanına çağırtarak ne olduğunu sormuştur.

Ali Rıza Tuncay üzüntü içinde olayı anlatmıştır. Atatürk yine büyüklüğünü göstermiş ve o hoşgörülü, sevimli hali ile yanındakilere:

-"Arkadaşlar, tekrar içeri girip, tekrar aynı şekilde dışarı çıkacağız" demiş.

Böyle de yapılmış. Fotoğrafçı Ali Rıza Tuncay da resmi çekme şansını yakalamıştır.

Ali Rıza Tuncay 

Üsküp doğumlu Ali Rıza Tuncay, Ankara'da gazetecilik yaptığı günlerde Fevzi Çakmak'ın kızının düğünü sırasında Atatürk ile tanıştı. Atatürk'ün "Sarı" diye hitap ettiği Tuncay, 1922-1938 yıllları arasında Atatürk'ün özel fotoğrafçılığını yaptı. O yıllarda yüzlerce kez deklanşöre basarak bir devre imza attı. Atatürk'ün ölümünün ardından İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren ile çalışmalarına devam etti. 1991 yılında Kültür Bakanlığı'na özel bir "Atatürk Albümü" hazırladı. 1994 yılında İzmir'e yerleşti. 2001 yılında 98 yaşındayken hayatını kaybetti.

Kaynak: Esprileri İle İçimizden Biri Atatürk, İlknur Güntürkün Kalıpçı, Epsilon Yayıncılık, 1. Baskı, Kasım 2007. ISBN: 978994482-035-6. Sayfa:143

Bu fotoğrafı paylaş
Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni sonrası, TBMM'den çıkacaktır. (29.10.1929)