Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Edremit'te. Yanında eşi Latife Hanım ve Kazım Karabekir Paşa bulunmaktadır. (09.02.1923)
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Edremit'te. Yanında eşi Latife Hanım ve Kazım Karabekir Paşa bulunmaktadır. (9 Şubat 1923)
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, ‘KÖRFEZ CENNET AMA HIRSIZI BOL’
9 Şubat 1923 Cuma günü Gazi Mustafa Kemal’in Havran ziyaretinde Edremit Körfezini en iyi şekilde gören “Hamaz Çakılı” denilen yere geldiklerinde aracını durdurur ve aracından inerek biraz yürür etrafını ve Körfezi uzun uzun seyreder.
Edremit ziyaretindeki fotoğraflarıyla bu günlere ulaşan eşi Latife Hanım, Kazım Karabekir Paşa, Afet İnan ve yaveri Atatürk’ün çocukluk, okul ve asker arkadaşı olan Salih Bozok’un etrafını sararlar Edremit Körfezin güzelliklerini, doğa zenginliğini onlarda doyasıya izlerler ve hepsinin gözleri Gazi Paşanın üzerindedir.
Gazi Paşa, “Şu körfeze bakın cennet gibi yer ama hırsızı bol” der.
Hiç kimse gazi paşaya paşam hırsız kimdir? Diye sormaya cesaret edemez.
Gazi Paşa Havran’da Terzizade Sadettin Beyin (Özaydın’ların) Konağında kahvesini içerken Havran’lı Çanakkale Kahramanı Kocaseyit’in yani Onbaşı Seyit Çabuk’u köyünden bulunup konağa gelmesi beklenir.
Atatürk’ün kahve içmesinden sonra çok nüktedan ve neşeli olduğu görülür.
Yaverlerinden Atatürk’ün yakın arkadaşı olan Salih Bozok, cesaret eder ve sorar! “Paşam Havran’a gelirken yukarıda Edremit Körfezi uzun uzun seyrettiniz ancak, “Hırsızı Çok” dediniz çok merak ettik Paşam, “Hırsız kimdir? “
Gazi Mustafa Kemal Paşa, çok iyi bir asker, idareci, diplomat olmasının yanında çok tecrübeli ve bilgili bir meteoroloji uzmanı olduğunu da verdiği ilginç cevapla ispat ediyordu.
Atatürk, “Edremit körfezinin kuzeyinden Kazdağları, güneyinde Kocadağlar ve doğusundaki Eybek Dağları ile çevrili olunca bu ovaya yağmur düşmez. Bu ova çok su sıkıntısı çeker. Hırsız dağlardır” der.
Gerçekten de son 20 yıldır Edremit Körfezin mevsimleri kışın ılık ve az yağışlı yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir.
Dağlar ve yüksek kesimler yağışlardan istifade ederken ovalara yağmur düşmez bunun içindir ki ‘Yağmur Duası’na en çok bu bölgenin insanları çıkar.
Kaynak: Enver DOLGUN / GÖZLEM