Mustafa Kemal Paşa ve Cevat Abbas Gürer Adapazarında, Sabiha Hanım Kız Numune Okulu’nda. (20.06.1922)

Karakter Boyutu

Mustafa Kemal Paşa ve Cevat Abbas Gürer Adapazarında, Sabiha Hanım Kız Numune Okulu’nda. (20 Haziran 1922)

Mustafa Kemal Paşa Sabiha Hanım Kız Numune Okulu’nda

Mustafa Kemal Paşa 20 Haziran 1922 gününü bazı kabuller ve istirahatle geçirmiş, öğleden sonra saat dört sıralarında Ahşap Fabrikası'nı ziyaret etmişti. Fabrikanın her tarafını dikkatle inceleyen Mustafa Kemal Paşa memnuniyetini ifade etmiş, işçi ve memurlar bu ziyareti sevinçle karşılamışlardı.

Mustafa Kemal Paşa aynı günün akşamı saat 6'da Sabiha Hanım kız okulunu ziyaret etmiş, yemek pişirme dersinin imtihanı vesilesiyle şerefine düzenlenen çay ziyafetine katılmıştı. Ziyafette Adapazarı'nın ileri gelenleri, Mustafa Kemal Paşanın eski matematik öğretmenlerinden emekli Faik Bey hazır bulunmuşlardı.

O günleri bizzat yaşayan bir hanım: "Atatürk'ün okulumuzu ziyaret edeceğini öğrenince biz öğretmenler de pasta-çörek v.s. hazırladık. Atatürk beraberinde Kaymakam ve Belediye Başkanı'nın yer aldığı kalabalık kişilerle geldi. O zamanki müdiremiz Şehime Hanım ile okulu gezdiler. Daha sonra öğretmenlerle çay-pasta sohbetine katıldılar. Bizlerle uzun süre konuştular. Atatürk, bizimle birlikte fotoğraf çektirdi. Sanıyorum bu fotoğraf Sabiha Hanım İlkokulu'nda asılıdır" diye bilgi vermiştir.

Çay ziyafetinde öğrenciler manzumeler okumuşlar, kendileri tarafından hazırlanmış pastaları ikram etmişlerdi. Mustafa Kemal Paşa okulda gördüğü intizamdan fazlasıyla memnun olmuştu.

Mevlûde Zaim'in kız kardeşi, o zaman okulun 6. sınıf öğrencisi Tevhide Yerlikara da şunları anlatmaktadır.

"Atatürk, okulumuza geldiğinde bizler öğrenci idik. Çekilen fotoğrafta ben de profilden çıkmışım. Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, İstasyon karşısında, Hasan Cavid'lerin evinde kalıyordu. Atatürk'ün çok kalabalık bir toplulukta gelişini; annesi (Zübeyde Hanım) ile sarılıp öpüşmesini, bugünkü gibi hatırlıyorum. Sonra, balkondan halkı selâmlamasını seyrettim. Atatürk'ün döneceğini söyledikleri gün müthiş bir fırtına çıktı. İstasyonda ağaçlar devrildi. Atatürk o gün gidemedi."

24.6.1922 tarihli Vakit Gazetesi'nde bu ziyareti belgeleyen bir fotoğraf da mevcuttur. Fotoğrafta Mustafa Kemal Paşa, Başyaver Salih Bey, Binbaşı Şükrü Bey, okul müdiresi Şenime Yümnü Hanım, okul öğretmenleri Meliha, Leman ve Hamiyet Hanımlar yer almaktadır. Anadolu'da Yenigün Gazetesi (23.6.1922) Sabiha Hanım okulunu İzmit livasının en güzel ve en temiz okulu olarak kaydetmektedir. 

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal Paşa ve Cevat Abbas Gürer Adapazarında, Sabiha Hanım Kız Numune Okulu’nda. (20.06.1922)