Mustafa Kemal Paşa ve Cevat Abbas Gürer Karaçam'da, Kocaeli Grup Kumandanlığı Karargahında, Geyve Boğazı. (17.06.1922)
Fotoğrafdakiler: Oturanlar soldan sağa: Muhterem Gökmen, Cevat Abbas Gürer, Mustafa Kemal Paşa, Halit Paşa ve Hakkı Tarık Us. |
Fotoğraf Kaynağı: Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer (Cepheden Meclise Büyük Önder ile 24 Yıl), Turgut Gürer. ISBN: 9944-5856-0-2. Sayfa: 238 |
Fotoğraf Sanatçısı: Etem Tem |
Mustafa Kemal Paşa ve Cevat Abbas Gürer Karaçam'da, Kocaeli Grup Kumandanlığı Karargahında, Geyve Boğazı. (17 Haziran 1922)
Mustafa Kemal’in Basında İlk “Gülen” Fotoğrafı Nasıl Çekildi?
Kurtuluş Savaşı, son raddeye varmak üzere. Düzenli ordu, cephelerdeki eksiklerin belirlenmesiyle son hazırlıklarını yapmakta. En ufak bir hata koca bir bağımsızlık mücadelesinin sonunu getirme riskini taşımakta. Ve mücadelelerin tüm neferleri bunu iliklerine kadar hissetmekte haliyle.
Mustafa Kemal, düşman güçlerine indirilecek darbe için hazırlıkları yönetirken 17 Haziran 1922’de Kocaeli’ye geçer. Bu olay medyanın merceği altındadır. Çok sayıda gazeteci bölgede Atatürk’ün teftişlerini duyurma amacıyla Geyve’de konuşlanır.
Prof. Dr. Metin Özata, 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde yayınladığı “Atatürk ve Hekimler” adlı kitabında, Mustafa Kemal Atatürk’ün cephede ilk gülümsediği fotoğrafın öyküsünü bizlere şöyle aktarıyor;
”13-23 Haziran 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, Yunan işgal kuvvetlerine yapılacak harekata hazırlık için Kocaeli bölgesine geldi. Ziyareti sırasında beraberinde birçok gazeteci bulunuyordu. Paşa’nın yaptığı açıklamaları gazeteciler not alıyor, teftiş sırasında fotoğraflar çekiliyordu. Paşa’nın fotoğraflarını çeken Tıbbiye öğrencisi. Muhterem Bey, Mustafa Kemal Paşa’nın gazetelerde yayımlanan fotoğraflarının sert ifadelerle çekildiğini düşünüyordu. Oysa Mustafa Kemal Paşa güler yüzlü ne neşeli bir mizaca sahipti. Gülümseyen bir fotoğrafı gazetelerde hiç yayınlanmamıştı. Mustafa Kemal Paşa, Geyve’de bulunduğu sırada, Karaçam bölgesinde kısa bir an teftişe ara verdi. Paşanın bir tarafında Kocaeli Cephesi Kumandanı Halit Paşa, diğer tarafında Cevat Abbas Gürer oturuyordu. Muhterem Bey o sırada Mustafa Kemal Paşa’ya hitaben ‘Paşam fotoğrafınızı çekmeme izin verir misiniz?’ dedi. Mustafa Kemal Paşa da, ‘Buyurun çekin’ dedi. Muhterem Bey daha sonra, “Paşam bütün fotoğraflarınızda sert ifadelerle poz veriyorsunuz. Sizden rica etsem bu fotoğrafta gülümseyebilir misiniz?’ diye sordu. Paşanın beraberinde bulunanlar genç tıbbiyelinin teklifini münasebetsizlik olarak gördüler. Asabiliği ile tanınan Halit Paşa derhal kaşlarını çattı. Bir anda buz gibi bir hava esti. Herkes Mustafa Kemal Paşa’ya bakıyor ve bu ciddi olmayan teklife nasıl yanıt vereceğini merak ediyordu. Oysa bu teklif, Mustafa Kemal Paşa’nın çok hoşuna gitmişti. Paşa gülümseyerek, ‘Çocuk doğru söylüyor. Tıbbiyeli bu gencimizin arzusunu yerine getirelim.’ dedi. Üstelik Muhterem Bey’in teklif ettiği bu fotoğrafta kendisinin de çıkmasını istedi ve genç tıbbiyeliyi yanına çağırdı. Fotoğraf Etem Bey tarafından çekildi. Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı sırasında cephede çektirdiği ve basında ilk defa yayımlanan gülen fotoğrafı buydu. Mustafa Kemal Paşa çekilen fotoğrafı çok beğendi. Öyle ki bu fotoğraftan imzalayarak Muhterem Bey’e de hediye etti.”
Atatürk cephede gülümserken poz verme teklifini tıbbıyeli Muhterem Bey’in (Muhterem Gökmen sol başta) yanına oturması şartıyla kabul etmiş.
Mustafa Kemal Paşa Karaçam'da, Kocaeli Grup Kumandanlığı Karargahında, Geyve Boğazı. (Muhterem Gökmen sağ başta) (17 Haziran 1922)
Dr.Muhterem Gökmen*
*Dr. Muhterem Gökmen
Dr. Muhterem Gökmen 1904 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Darülfünun Tıp Fakültesini 1924 yılında bitirdikten sonra 1930 yılında Almanya'da radyoloji ihtisasını tamamladı. 1933 yılında doçent olan Dr. Muhterem Gökmen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji kürsüsünün kurucu üyesi olarak görev aldı. 1940 yılında profesör oldu. 1948-1963 yılları arası Radyoloji Enstitüsü ve Kliniği müdürü olarak çalıştı. 1963 yılında Radyodiagnostik kürsü başkanı oldu. Dr. Muhterem Gökmen, Prof. Dr. Dessauer'in yanında radyoterapi üzerinde de çalıştı. Derinde daha fazla ışın verebilmesi için rotation metodunu geliştirdi (1936). Çok sık görülen saç dibi hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere “kafa tespit ve ışınlamaya yarayan” küçük bir aygıt yaparak Berlin'de kendi adına patentini aldı. Akciğer muayenesi için “röntgen ekran fotografisi” yöntemini Türkiye'de ilk kez geliştirerek enstitüde yaptırdığı bir cihazda kullandı. Türkiye'de ilk kobalt tedavi cihazının alınmasını sağladı. Türk Radyoloji Cemiyeti'nin 1954-1955 döneminde başkanlığını yaptı.
1973 yılında yaş haddinden emekli olmuş ve 03.03.1997 tarihinde vefat etmiştir. (Prof. Dr. METİN ÖZATA Bütün Dünya Dergisi, Haziran 2015)
Kaynak: Prof. Dr. Metin Özata, Atatürk ve Hekimler, 2015, Demkar Yayınevi,