Çanakkale Savaşları'nda Kurmay Albay Mustafa Kemal. (1915)

Fotoğrafdakiler: Anafartalar Grup Kumandanlığı'ndan ayrılan Albay Mustafa Kemal İstanbul yolu üzerinde Keşan'dan geçerken. (Grup Kumandanlığı'na tahsis olunmuş ilk otomobili'nin önünde)
Fotoğraf Kaynağı: Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer. (Cepheden Meclise Büyük Önder ile 24 Yıl). Derleyen; Turgut Gürer. Yapım-C 1. Baskı, Ekim 2006, ISBN:9944-5856-0-2. Sayfa: 32
Karakter Boyutu

Çanakkale Savaşları'nda Kurmay Albay Mustafa Kemal. (1915)

ÇANAKKALE’DE, AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN SATIN ALINAN ARABA       

Cevat Abbas Gürer anlatıyor:

Anafartalar’dan sonra Mustafa Kemal adı sanı yayılmaya başlamıştı. İşte İsmail Hakkı Paşa’da beni gördükçe kumandanımı sorar huyunu, suyunu, ruhi ahvalini, askerliğini öğrenmek isterdi. Son zamanlarda politika sahasında da kuvvetli rükn (kimse) olacağını takrir etmiş ve Mustafa Kemal’le samimi dost olma kararını vermişti.

Herkesi “yok” cevabı ile başından savan merhum İsmail Hakkı Paşa; Mustafa Kemal’in resmi taleplerinin derhal infazına giderdi.

Hatta Anafartalar’da Grup Kumandanlığı için otomobil istenmiş ve bu işin takibine memur edilmiştim.

O aralık İstanbul’da mübayaa olunacak (satın alınacak) otomobil bulunmuyordu.

Bana “Nerede otomobil bulursan bul, satın alacağım” sözünü  vermiş, bende askeri inzibat memurları delaletiyle Amerikan Sefareti garajında saklanmış kapalı lüks bir otomobil bulmuştum. Derhal mübayaa etti, ve tamirden yeni çıkmış açık bir otomobili de kumandanımın arzusuna ilave etmiştim.

Kaynak: Atatürk’ün Yaveri Cevat Abbas Gürer. (Cepheden Meclise Büyük Önder İle 24 Yıl). Derleyen; Turgut Gürer. Yapım-C 1. Baskı, Ekim 2006, ISBN: 9944-5856-0-2. Sayfa:197

Bu fotoğrafı paylaş
Çanakkale Savaşları'nda Kurmay Albay Mustafa Kemal. (1915)