Mustafa Kemal, Halil ve Müfit Beylerle Beyrut'ta. (15.07.1907)

Fotoğraf Kaynağı: Atatürk Atatürk'ü anlatıyor,"Benim Tutkularım Var", İbrahim Karakaş ve Gülnur Aksop, Milliyet Gazetesi Yayınları. sayfa:27
Karakter Boyutu

Merkezi Şam'da bulunan 5. Ordu emrindeyken subay arkadaşları Halil ve Müfit Beylerle Beyrut'ta. (15 Temmuz 1907)

O Günlere Ait bir Anı

Kurmay okulunu bitirir bitirmez, staj bahanesiyle Şam’daki 5. Ordu merkezine sürülmüştü:

Okulda iken muzır kitaplar okuduğu tespit edilmişti.

Mensup olduğu alay, Havran’da çıkan bir ayaklanmayı bastıracaktı. Staj yaptığı süvari birliği harekat sahasına giderken alay kumandanı:

- "Siz burada stajyer siniz. Erkan-ı harp zabitisiniz. Böyle çetin işlere gelemezsiniz" deyince önce fırka, sonra kolordu kumandanı kumandanlarına başvurmuş, netice alamayınca Ordu kumandanı Hakkı Paşa’yı görmek istemiş, bu sırada kıt’ası Havran’a hareket edince arkadaşı Lütfi Müfit (Özdeş)’le atlarına atlamışlar, harekata katılmışlardı. Sanki vazifeliymişçesine hizmet etmesini alay kumandanı görünce ses çıkarmamış, fakat Mustafa Kemal işin arkasını bırakmamış, bu harekete İstanbul’dan gönderilmiş dosyasına daima göz altında tutulması uyarmasının sebeb olduğunu öğrenmişti."

Çok üzgündü..

Bazı kişilerle tanışmıştı. Bunlar arasında, tıbbiyenin son sınıfında iken hürriyetçidir diye jurnallenerek sürülmüş ve mini bir dükkan açarak ekmek parasını kazanan Mustafa isimli  genç de vardı. Daha sonra tahsilini tamamlatıp, askeri hekim ve milli mücadele yılları boyunca hizmet edrek, uzun yıllar Çorum Milletvekilliği yapan Dr. Mustafa  Cantekin  Mustafa Kemal’e dedi ki.

- "Benim kafamda olan buradaki buradaki sürgündekiler kararlaştırdık. Bir gün hükümeti basacağız.Ya bunları devireceğiz, ya bu yolda öleceğiz..."

Mustafa Kemal şu cevabı vermişti:

- "İdareyi değiştirmek, hak, hürriyet, medeniyet getirmek evet... Fakat böyle baskınlarla hükümet devirmek ve ölmek hayır!... Güzel ve devamlı neticeler için yaşamak lazım..."

Aradan seneler geçmişti, Dr. Mustafa Cantekin milletvekili iken, bir gün bir sohbet sırasında refikasına dönmüş:

- "Hanımefendi... Zevciniz doktor ama O’na yaşamak bahsinde ilk gerçek dersi ben vermiştim, sorunuz da anlatsın!.." demişti.

Kaynak: Atatürk’ün Son Günleri. Cemal Kutay. 3. Baskı Ekim 2005. İklim Yayıncılık. ISBN:975988847-5, sayfa:121

Bu fotoğrafı paylaş
Mustafa Kemal, Halil ve Müfit Beylerle Beyrut'ta. (15.07.1907)