Ankara yakınlarında, Türk Tarih Kurumu'nun Ahlatlıbel kazısında. (05.05.1933)

Fotoğrafdakiler: Atatürk'ün yanında Milli Eğitim Bakanı Dr.Reşit Galip, Ankara Valisi Nevzat Tandoğan, Hikmet Baysu ve Nuri Conker bulunmaktadır.
Karakter Boyutu

Ankara yakınlarında, Türk Tarih Kurumu'nun Ahlatlıbel kazısında. (5 Mayıs 1933)

Ahlatlıbel Kazısı

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk arkeolojik kazısıdır. Atatürk'ün yanında Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip ve Ankara Valisi bulunmaktadır.

"Atatürk, Anadolu’da ören yerlerinde bulunan bu eserlerin Türk arkeologlarınca çıkarılması arzusundadır. Ankara’daki Yalıncak köyü yakınlarındaki Ahlatlıbel arkeolojik kazısı Atatürk’ün emriyle yapılmış, Atatürk 5 Mayıs 1935 günü Milli Eğitim Bakanı, Ankara Valisi ve uzmanlarla birlikte bu kazıyı yerinde incelemiştir. Bu kazıdan iyi sonuçların alınması Türk arkeologlarını cesaretlendirmiş, Müzeler Genel Müdürü Dr. Hamit Zübeyr Koşay ve Arkeolog Prof. Dr. Remzi Oğuz başkanlığındaki bir heyet, 21 Ağustos 1935 günü Çorum’un Alacahöyük köyünde -bin liralık bir ödenekle- ikinci ve daha büyük bir kazıya başlamışlardır.

Eylül ayının ortalarına doğru, kazının kapatılacağı son gün Büyük Kral mezarından altın taç, altın kılıç kabzası, altın ibrik ve kupaların, saç iğnelerinin ve daha birçok değerli eşyanın bulunması büyük bir heyecan yaratmış, 23 Eylül 1935’te eşyalar Ankara’ya getirilerek Atatürk’e gösterilmiştir."

Dr. Mehmet Önder

Kaynak: ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, Sayı 16, Cilt VI, Kasım 1989

Bu fotoğrafı paylaş
Ankara yakınlarında, Türk Tarih Kurumu'nun Ahlatlıbel kazısında. (05.05.1933)